Glömt lösenord?


Swingmusik

Swing är en riktning inom jazzen som utvecklades under början av 30-talet av svarta orkestrar som Fletcher Hendersons, Chick Webbs och Duke Ellingtons och tog ordentlig fart med Benny Goodmans genombrott 1935. Senare tillkom bl a Count Basies orkester och en rad mycket framgångsrika vita orkestrar som Tommy Dorseys, Artie Shaws och Glenn Millers. 1935-1945 var swingen den dominerande populärmusiken i USA.

Swing är gjord för att dansa till och kännetecknas av en drivande, jämn rytmisk puls, där kontrabas och gitarr ersatt den äldre jazzens tuba och banjo. Orkestrarna är oftast storband som spelar arrangemang där de olika blåssektionerna ställs mot varandra, med visst utrymme åt solister. Det förekommer också mindre swinggrupper där fokus ligger mer på improvisation.

Efter andra världskrigets slut upplöstes de flesta storband och swingvågen tog slut, men swingen har präglat all senare jazz, och helt och hållet har den aldrig dött ut. Med dagens ökade intresse för swingdanser och swingkultur har ett flertal nya band uppstått, och några äldre återuppstått, till stor glädje för oss som älskar att dansa till levande musik.