Dansens karaktär
Solojazz eller autentisk jazz är ett allmänt begrepp som kan hänvisa till allt från danser från det tidiga 1900-talet till efterkrigstidens danser. Solojazz dansas till alla typer av jazz och jazzrelaterad musik, och dansas, som namnet antyder, på egen hand istället för med en partner. Till solojazz räknas bland annat den välkända charlestondansen, en energifylld dans i snabbt tempo som var mycket populär under 1920-talet.
Solojazz är en streetdans och har inte påverkats av balett eller andra moderna tekniker utan från ursprungliga afrikanska danser och rytmer såsom Juba från Kongo. Det kan dansas antingen fritt och improviserat eller i rutiner, själv eller i grupp. Klassiska solojazzsteg förekommer även ofta inom lindy hop.
Solojazz på Wcj
Vi erbjuder kurs i klassiska jazzrutiner som Shim Sham, Big Apple och Tranky Doo, såväl som olika temakurser på olika nivåer. Oftast har vi även nybörjarkurser där du får lära dig grundsteg och improvisation. Alla våra lindy hop-klasser innehåller delar av solojazz. Du kan också välja att gå kurs i solojazz under vårt dansläger Swingin’ Spring.
Solojazz i världen
Nästan alla lindy hop-läger har ett eller flera solojazzspår. Det finns några dansläger som helt fokuserar på solojazzklasser. Du hittar dem på Swingplanit.com.
Historia
Solojazz eller autentisk jazz dansades genom hela 1920-, 30- och 40-talet, men redan på det tidiga 1900-talet dansades danser som kan räknas som solojazz, till exempel cake walk.
Eftersom solojazz innefattar många stilar som inte dansas i par så fanns mängder med varianter redan på tiden det begav sig. Vid uppträdanden dansade oftast en eller två frontdansare med stor egen stil och uttryck samt egna signaturrörelser som särskiljde dem från andra. Några exempel på kända frontdansare är Josephine Baker och Leon James. Flera klassiska steppdansare, som Bill Robinson och Fred Astaire, har också mycket inslag av solojazz.
En annan form av solojazz som var mycket populär var så kallade ”chorus lines”, där kvinnor dansade synkroniserade steg i grupp, ibland bakom en solistdansare. Chorus line finns fortfarande kvar som en tävlingsform på vissa tävlingar idag.