Glömt lösenord?


Blues

Dansens karaktär

Bluesdansen kan vara många saker; en solodans eller den intimaste av pardanser eller vad som helst däremellan. Den kan vara fartfylld och fräsig, lugn och finstämd eller sensuellt laddad, precis som den musik den dansas till. Bluesmusiken har sina rötter bland den amerikanska söderns svarta slavar. Den var en reaktion mot deras livssituation och fungerade som ett uttryck för deras känslor, passioner och frustrationer. Denna karaktär har bluesen i stort behållit fram till idag och många bluestexter handlar om (oftast problematisk) passion och kärlek, fattigdom och motgångar, spel och missbruk, sex och mat (oftast omskrivningar!). Dansen präglas givetvis av musiken och kan därför se väldigt olika ut beroende på vilka känslor musiken förmedlar, men känslouttrycken är oftast starka!

Blues på WCJ

Varannan tisdag (på jämna veckor) är det bluesdans i lilla salen. Vi kallar evenemanget Tuesday is Bluesday och du är välkommen att komma för att fika, titta, dansa, prata, hur mycket eller lite du än kan om blues! Vi genomför också andra arrangemang: blueskvällar med livemusik ett par gånger om året, ett lite större kalas som vi kallar Blues Boost, och en lite unik internationell workshop som heter The Blues Garden. Så här såg det ut på Blues Boost för några år sedan!

Regelrätta blueskurser hålls numer varje termin, och det brukar ordnas prova-på-kurser vid alla större socialdanstillfällen.

Vill du veta mer om bluesdans på WCJ och i Göteborg, eller engagera dig på något vis, kan du söka dig till Facebook-gruppen Bluesdance Gothenburg.

Blues i världen

Bluesdansen är störst i USA, där många av de största lägren äger rum och där majoriteten av de riktigt erkända lärarna bor. Bluesen har, primärt som pardans, fått ett rejält uppsving i Europa sedan mitten av 00-talet och även här arrangeras nu ett stort antal årliga evenemang som blir alltfler för varje år som går. Vill du veta mer om bluesevenemang runtom i världen rekommenderas ett besök på BluesCal.com.